emmával az élet

Már két éves is elmúlt

2019. június 15. - BBFruzsi

Áprilisban Emma 2 éves lett, ami hihetetlen, fogalmam sincs, hogy repült el ilyen gyorsan az idő.

Életének második évében tovább fokozta a cukiságát, kedvességét, szépségét, okosságát, és még sorolhatnám, de jöjjenek a tények: összeszedem (a teljesség igénye nélkül) ebben a bejegyzésben, hogy miket tud már, mielőtt még teljesen összefolyik minden emlékem. Egy pici csalás azért lesz benne, mivel már 26 hónapos, és nyilván a szülinapja óta eltelt időben is rengeteget fejlődött, de ezt nézzétek el nekem, néha azt is képtelen vagyok felidézni mi történt 2 napja, nem hogy lassan 2,5 hónapja, de tény, hogy napról napra okosabb, és ügyesebb :)

szulcsi.jpg

Dumál egész nap

Reggel, ahogy kinyitja a szemét már magyaráz, de fokozni is tudom, éjjel álmában is szokott beszélni, néha még kiabálni is. 6-7 szavas mondatokban beszél, el tudja mondani hol lakunk, mi a saját és a szülei neve, elszámol tízig. Minden érdekli, kedvenc kérdései az “ez micsoda?” és az “ő mit csinál?” ...és izgatottan várjuk, hogy mikor jön el a “de miért?” kezdetű kérdések korszaka is :D össze sem tudom számolni, hány mondókát, versikét és gyerekdalt tud elmondani/énekelni segítség nélkül elejétől a végéig. Dúdol, sőt ritmust énekel dudorászva vagy gagyogó hangokat kiadva. Új szavakat kreál, igazi kis Kazinczy,  halandzsázik, és rengeteget idéz a kedvenc mesekönyveiből. Ilyen szófordulatokat például, hogy “borzasztó dolog történt” és “tanácstalanul nézték egymásra”. Néha eszébe jutnak kifejezések, amiket mi használunk, és teljesen jól, az adott szituációba illeszti. Pont a minap a kerti kis medencébe engedtünk neki vizet, de a slag véletlenül kicsúszott belőle és a víz a földre ment, Emma odalépett és felkiáltott, hogy “Úr Isten!” Szóval a beszéde rengeteget fejlődött az elmúlt időszakban, mindent megért és rendkívül érdeklődő, és biztos vagyok benne, hogy ezek a dolgok annak is köszönhetőek, hogy több, mint 2 hónapja nem néz egy perc mesét sem. Viszont annál jobban igényli, hogy olvassunk neki könyveket, a szerepjátékok iránt pedig nagyon megnőtt az érdeklődése, nagyon sokat fejlődött a képzelőereje, és ezért még büszkébb vagyok, hogy sikerült elérnünk, hogy képernyőmentes legyen.

konyv.png

Fogakat növeszt

Jelenleg 16 foga van, ami azért nagy teljesítmény, mert 1 éves korában még csak összesen 2 db fogacska büszke tulajdonosa volt. Imád fogat mosni, naponta legalább 3-4 alkalommal eszébe jut, és akkor bizony, ha jót akarunk magunknak fogmosás van. Persze azért az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy nagyon szereti a fogkrémét lenyalogatni a fogkeféről és megenni (mielőtt valaki megkövezne, jelzem, hogy xilites, homeopátiás, tartósítószer, fluorid és mentol mentes fogkrémet használunk)

Bár ezt a képességét már 1 és 2 éves kora közt is gyakorolta, de ha lehet ilyet mondani mára már tökélyre fejlesztette, hogy mindenhová felmászik.

...és emiatt mindenhonnan le is esik... de komolyan, többet esett le az elmúlt 3 hónapban ágyról, kanapéról, puffról, lépcsőről stb-stb, mint az egész életében eddig összesen. Emiatt megjártuk egyszer mentővel a János Kórház traumatológiáját is, de szerencsére az ijedtségünk nagyobb volt, mint amekkora baj történt. Nagyon gyorsan fut, és páros lábbal ugrál. Ha most valaki ezen mosolyog, felhívom a figyelmét, hogy ez egyébként egy fontos mozgásfejlődési lépcsőfok, én nem tudtam, de tényleg az.

Gyurmázik

Fél éve még eldobta, megijedt az állagától, nem tudott mit kezdeni vele, ma pedig már golyót formál és kilapítja, kukacot sodor, és persze dirigál, hogy mi miféle alkotásokat készítsünk neki a ragacsból. :) Ez a tevékenység nagyon jól fejleszti a finommotorikát, úgyhogy örülök, hogy ehhez is megjött a kedve.

gyurma.png

Vad motoros lett

Emma nagyon későn érzett rá, miként is kell megülni a minden családban előforduló, lábbal hajtós, kis műanyag motort. Én már kezdtem azt hinni, hogy ez a tevékenység nálunk kimarad, soha nem is fog motorozni, mert a korabeliek, sőt a nála fiatalabbak is a környezetünkben és az ismerősök közt már rég rótták a játszótér fele vezető utakat, mikor Emma hajlandó volt egyáltalán felülni rá. De most már két lábbal egyszerre is hajtja, és az a legnagyobb buli, hogy teljes sebességgel mindennek nekimegy. Én meg ennek köszönhetően naponta kihordok lábon jó pár szívinfarktust. :)

Segítőkész

Mindenben segíteni szeretne, ahogy meglátja, hogy elkezdek főzni már tolja oda a konyhába a fellépőt, és közli "segítek!" de nem csak sütés-főzésben szeret körülöttünk sertepertélni, nagyon szereti a mamáék kertjében locsolni, bepakolni a mosógépbe a szennyest, és kiteregetni a szárítóra a mosott ruhákat. Szívesen segít kipakolni a mosogatógépből, bár ez kockázatos vállalkozás, így ezt nem mindig engedjük neki, ezen kívül nagyon szeret sepregetni és felmosni is, én pedig bízom benne, hogy tini korában is megtartja majd ezt a jó szokását :D

Kreatív

A szülinapi kívánságlistából jó sok nyitott végű játékot beszereztünk neki, és nagy örömömre naponta játszunk is velük, pl a Grimms szivárvánnyal, a schleich és fa állatokkal és a varázspallóval is, nagyon aranyos dolgokat talál ki Emma, öröm hallgatni, nézni, ahogy szárnyal a fantáziája <3

openended.jpg

...ezek után még áradozhatnék arról órákig, hogy mennyire szeretni való és édes, mennyire okos és nagy, de néha mégis milyen kis pici babaillatú, bújós, a rongyihoz hűen ragaszkodó kisbabás még. Hogy mennyire jó érzés, hogy így ki tudja mutatni a szeretetét, hogy játék közben eszébe jut, hogy itt van anya, vagy apa. vagy mama. vagy papa és odaszalad és megölel minket...! Hogy imád közösen ölelkezni, reggel sokáig ágyban maradni velünk és bújni, hogy simán eléri, hogy a 12.mesét is elolvassuk neki este. mikor már egy órája aludnia kéne, de nem lehet neki nemet mondani! De biztos vagyok benne, hogy ezekre  a dolgokra anélkül is emlékezni fogok hogy részletesen leírnám őket.


takaros.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://emmavalazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr1214896032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása