emmával az élet

Tavaszi könyvespolc

2019. március 04. - BBFruzsi

Ez az első igazi, évszakok szerint berendezett könyvespolcunk, amit már Emma is elér, és ki tudja szolgálni magát azzal a könyvvel, amit ő szeretne olvasni. Külföldi gyerekszobákról készült képeken láttam először ezt a tematikus könyvkipakolást, és nagyon megtetszett, azóta pedig mi is tudatosan az évszaknak megfelelő könyvekkel gazdagítjuk Emma gyűjteményét, a listánk pedig egyre csak nő. Szerencsére csodaszép könyveket lehet beszerezni, nemcsak az itthoni könyvesboltok kínálatából, hanem már sok olyan külföldi webáruházból is, ahonnan szállítanak Magyarországra, bizonyos értékhatár fölött akár ingyen. Töredelmesen bevallom, nekünk nem nehéz átlépni azt a bizonyos összeghatárt, ha gyönyörűen illusztrált mesekönyvekről van szó (: De azért nemcsak új könyvek kerülnek fel Emma polcára, nagyon sok a gyerekkoromból megmaradt vagy használtan, bolhapiacról, garázsvásárból zsákmányolt példányok is. Ezek a könyvek most a legkisebb könyvmolyoknak, az 1-4 éves korosztálynak lehetnek izgalmasak.

img_20190222_092449_851.jpg

cimlap9_1.jpg

 

Molnár Andrea mesék a természetről című könyve még gyerekkoromból maradt meg, már akkor is csodálattal nézegettem Füzesi Zsuzsa rajzaival illusztrált, varázsos meséket, amik közül most a kedvenceink a feledékeny tavaszról, az árvalányhajról és a virágtündérről szólnak. De olvashatunk benne a madárkertről, az idős Juli néni és János bácsi kertjéről, ahol minden kismadár talál magának csemegét télen és nyáron, a vetélkedő virágokról, és a virágszigetről, ahova emberfia mindeddig még soha nem lépett be.

 

blog1.jpg

cimlap10_1.jpg 

Piers Harper kisbárányának történetét Emma apukája hozta haza Angliából. A képek nemcsak csodaszépek, de a történetben szereplő állatok puha bundáját is meg lehet simogatni. Ez a mese egy kisbárányról szól, aki bújócskázni szeretne, elcsatangolt az anyukája mellől, majd kalandos útján mindenféle állattal találkozik, akiktől segítséget kér, hogyan találhatná meg a számára legjobb búvóhelyet. Persze végül hazatalál az anyukájához egy kedves juhászkutya segítségével.

 

blog7.jpg

img_20190302_110329_1.jpg

Gerda Müller csodálatos illusztrációi teljesen magával ragadják az embert, mind a négy évszak álomszép, sajnos csak külföldi webáruházból rendelhető. Külön is megvásárolhatóak az évszakok, de létezik egy díszdobozos kiadás is, ami mind a négy évszakot tartalmazza. Valamivel kisebbek ezek a példányok, mintha külön vennénk meg őket, viszont ezek a kisebb könyvecskék jól beleillenek egy baba kezébe. Amolyan böngészőként funkcionálnak, szöveg nincsen bennük, de a képek nézegetésében hosszú percekig el lehet merülni!

 

blog8.jpg

cimlap8_1.jpg

 

Rotraut Susanne Berner böngészőit  szerintem nem nagyon kell bemutatnom senkinek, mindegyik könyv ugyan azokat a helyszíneket jeleníti meg az évszaknak megfelelően és a szereplők is fel-felbukkannak mindegyik kötetben, végigkísérhetjük útjukat egy egész éven át. Minden egyes alkalommal amikor levesszük a polcról felfedezünk benne valami újdonságot, ezért mindig újabb és újabb történeteket mesélhetünk  el  belőle az oldalak lapozgatása közben.

 

blog2.jpg

cimlap4_1.jpgNem nagy titok, hogy nagy Reich Károly rajongó vagyok, így a könyvespolcunkon nagyon sok általa illusztrált könyv megtalálható, sőt, vannak Emma szobájában dekorációként is kiragasztott példányok a rajzaiból. Ebben a könyvben a csodás virágok minden egyes oldalon szép számmal megjelennek, teljesen magával ragadják az embert a tavaszi hangulatukkal. A benne található népi szövegek közt biztos mindenki talál ismerőset, még az általános iskolai évekből, ezeket olvasgatva kedvünk támadhat dalra fakadni.

cimlap13.jpg 

A Scolar kiadónak csupa szuper könyve van a kisgyerekek részére, ez a húsvéti böngésző egy, a legaranyosabbak közül. A könyv végigkalauzolja a gyerekeket a húsvétra való készülődésen,  nyúlföldön és az emberek világában egyaránt. Olvashatunk benne arról, hogyan készülődnek az oviban a gyerekek a húsvétra, megnézhetjük, hogy piknikeznek a nyulak a nagy kosárfonás és tojásfestési munkálatok után, majd este mindenki nyugovóra tér a hatalmas húsvéti mulatság befejeztével.

 

blog3.jpg

cimlap1_1.jpg

 

Janónak és Jankának minden évszakhoz kapcsolódóan megjelent egy-egy mesekönyve amikből rövid, pár perces történeteket olvashatunk a testvérpárról és kalandjaikról. Ebben a részben találnak a kertben egy sündisznót, virágot szednek a réten, madarakat etetnek, kiscicáik születnek, tojást festenek és keresnek a kertben, hazavisznek egy kisbárányt, virágot ültetnek és véletlenül megfürdenek a tengerben. Valóságos, kedves történetek, így egyáltalán nem nehéz azonosulni  a szereplőikkel.

 

blog4.jpg

 cimlap5_1.jpgEgy igazi altatómesét rejt Tasnádi Varga Éva Alszik a Rét című leporellója.  Szintén egy nagyon kedves képekkel illusztrált mesekönyv, a tavaszi erdő lakóiról, akik mind-mind nyugovóra térnek. Az utolsó versszakokat úgy tehetjük még személyesebbé, hogy a saját gyerekünk nevét  behelyettesíthetjük, nálunk így hangzik "Százszorszép a réten, elalszik most szépen, aludj te is, Emma lányom, csillag jár az égen. Százszorszép virága szirmait bezárta, eloltjuk a lámpát, csend borul a házra."

cimlap2_1.jpg

 

A kisvakondnak is megjelent egy-egy rövid története, ami az évszakokhoz köthető, ezek a mesék annyira rövidek. hogy a legkisebbek is végig tudják hallgatni, miközben a képeket nézegetik. Ebben a részben a kisvakond rátalál egy fészkéből kipottyant fiókára, megvigasztalja, majd hirtelen szörnyű veszély leselkedik rájuk, persze végül a rossz elnyeri büntetését, a jó pedig megmenekül.

  

cimlap6_1.jpg

Gazdag Erzsi Itt a tavasz című könyve is egy, a szerző megjelent, négy évszakról szóló gyűjteménye közül. A benne található egyszerű, kedves verssorokat könnyen megjegyezheti egy 2 éves korú gyerek, Emma előszeretettel fejezi be a mondókák utolsó sorait. A szintén Reich Károly által illusztrált oldalakon tanyasi állatok és kicsinyeik mellett feltűnik a traktor és más mezőgazdasági munkát végző gépek is.

 

blog5_1.jpg

 cimlap3_1.jpgA sor végére két itthon még kevésbé ismert mesét hagytam, nemrég ezeket a csodát csak idegen nyelven lehetett beszerezni, de a Zengőkert Kiadónak köszönhetően már bármelyik magyar kisgyerek polcára felkerülhetnek Elsa Beskow  és Sibylle von Olfers  tündérmesébe illő rajzaival illusztrált könyvei. A Törpegyermekek című történetben betekinthetünk az apró törpecsalád mindennapjaiba, minden évszakhoz tartozik egy kaland, de a legnagyobb szerepet a tavasz kapja a történetben. A az erdő kedves lakói, a mókusok, nyuszik, sünik, és a bölcs bagoly mellett feltűnik Vera, a vipera , sőt egy  erdei Troll is, de a kis törpegyermekeket nem kell félteni, remekül megtanulták már hogyan kell elrejtőzni, ha veszély leselkedik rájuk. 

cimlap7_1.jpg

 

"A föld mélyén a fák gyökreinek zugában apró virággyermekek aludták csendes, téli álmukat" róluk szól ez a mese, ahogy a téli álomból felébredve magukra öltik szép új ruháikat segítenek a bogaraknak kifényesíteni a páncéljaikat, és a föld alól előbújva elővarázsolják a tavaszt. Mind a négy évszakon át végigkísérhetjük őket kalandjaikban, így megcsodálva a természet változását. Ezt a két könyvet akár egész évben forgathatjuk, hiszen minden időszakra tartogatnak aktuális történeteket. 

 

Ha van kedvenc tavaszi vagy akár egész évben forgatható, az évszakokhoz kapcsolódó könyvetek, ne tartsátok magatokban, írjátok meg hozzászólásban, hiszen bőven van még a könyvespolcunkon hely :)

A bejegyzés trackback címe:

https://emmavalazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr6914663411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása